Mutlu olduğumuz, mutsuz olduğumuz, paylaşmaya dair anılarımızı anlatmak istediğimiz, saçmaladığımız, güldüğümüz, ağladığımız anlardaki duygularımızı paylaşabileceğimiz insanlara sahip olmak şüphesiz hayatımızın en büyük zenginliğidir. Tüm dünyada 30 Temmuz; “Dünya Arkadaşlık Günü” olarak kutlanmakta. Peki sosyal destek sağlayan arkadaşlarımızın bizi rahatlatan diğer psikolojik tarafları neler? Liv Hospital, Klinik Psikolog Alara Alagül anlattı.


Hayatın önemli bir parçası

Hem mutlu anların hem de zor zamanların paylaşılabildiği, kimi zaman kişinin “seçilmiş ailesi” olan arkadaşlar hayatın önemli bir parçasını oluşturur. Sahip olunan arkadaşlıklar kişinin psikolojik iyi-oluş hali için büyük bir önem taşır. Arkadaşlar kişiye kendi seçimiyle bir gruba aidiyet hissetmeyi, farklılıklara saygı duymayı ve empatiyi öğretir.

Sosyal desteğin kritik bir parçası

Kişi kendi düşünce ve duygularını daha iyi anlamayı ve ifade etmeyi, kendi sınırlarını ve değerlerini öğrenir. Arkadaşlıklar ruh ve beden sağlığı için oldukça önemli olan sosyal desteğin de kritik bir parçasını oluşturur.

Ruh sağlığı için önemli

İyi bir sosyal destek ağına sahip olmanın birçok hastalık için koruyucu bir etkiye sahip olduğu ve sosyal desteğin daha uzun bir yaşam süresiyle ilişkili olduğu görülmektedir. Sosyal destek ruh sağlığı için ve özellikle depresyona karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. İyi bir sosyal destek ağına sahip olmak daha yüksek bir yaşam doyumu ile ilişkilidir. Sosyal desteğin varlığı ruh ve beden sağlığı için koruyucu bir etkiye sahip olduğu gibi yokluğu ise kişinin bedensel ve ruhsal sağlığı için bir risk faktörü oluşturur.

Sosyal desteğin yetersizliğinde kişi strese daha duyarlı hale gelir

Yalnızlığın vücudun stres tepkisinde artışla ilişkili olduğu bilinmektedir. Arkadaşların sağladığı sosyal destek stresle baş etme, bağımlılıklardan uzaklaşma ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmede önemli rol oynar. İyi arkadaşlıklara sahip olmak yalnızlık ve sosyal izolasyondan korunmayı, ihtiyaç duyulduğunda destek bulabilmeyi sağlar. Dünya arkadaşlık gününüz kutlu olsun!

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı