Bakan Fidan, uluslararası sistemin uzun süredir belirsizlik ve istikrarsızlık içerisinde savrulduğunu dile getirerek, büyük güçler arasında artan jeopolitik ve jeo-ekonomik rekabetin bu belirsizlik ve istikrarsızlığının daha da derinleştirdiğini söyledi.

Gazze ve Ukrayna’daki savaşlara ilaveten Suriye, Irak, Libya, Kafkaslar ve Balkanlar’daki gerginliklerin Türkiye’nin jeopolitik ve jeostratejik fay hattının merkezinde yer aldığını bir kez daha gösterdiğini belirten Bakan Fidan, “Afrika Kıtası’ndaki darbeler, siyasi krizler, terör ve iç çatışmalar, bahsettiğim tabloyu daha da karmaşık hale getirmektedir.” dedi.

Bakan Fidan, Gazze’de işlenen savaş suçlarının vicdan sahibi herkesin yüreğini dağladığını ifade ederek, “Biz öteden beri, Filistin halkının sesi olmayı şiar edindik. Bugün de Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm imkanlarımızı seferber ederek bu vahşetin durdurulması için çalışmaktayız. İsrail-Filistin ihtilafı ve Gazze’deki zulüm, tüm bölgeyi ve küresel dengeleri derinden etkilemektedir.”

Gazze’de yüzde 70’i çocuk ve kadınlardan oluşan 20 binden fazla masum sivilin kasten öldürüldüğüne dikkati çeken Bakan Fidan, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“Hastaneler, okullar, mabetler ve altyapı yerle bir edilmektedir. 2,5 milyon insana, durmadan bomba altında.  Bazı Batılı ülkelerin, İsrail’in katliam yapmasını ve savaş suçu işlemesini alenen desteklemeleri, aynı derecede vahimdir. Esasen Filistin meselesinin çözüme kavuşturulmasının önündeki en büyük engel, Amerika Birleşik Devletleri’nin halihazırda İsrail’e verdiği kayıtsız şartsız destektir.”

Hibya Haber Ajansı