Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın potansiyel erken seçim durumunda üçüncü kez aday olabilmesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce "Yasanın verdiği yetkiyle bu seçim son seçimim" ifadesini değerlendiren Bozdağ, meclisin seçimleri yenileme kararı alması halinde, Erdoğan'ın adaylığının Anayasal bir hak olduğunu vurguladı.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili de olan Bozdağ, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Anayasa'nın Cumhurbaşkanı’nın görev süresini beş yıl olarak belirlediğini ve bir kişinin en fazla iki kez seçilebileceğini hatırlattı. Ancak, Cumhurbaşkanının ikinci döneminde TBMM'nin seçimleri yenileme kararı alması durumunda, Cumhurbaşkanının bir kez daha aday olabileceğine işaret etti.

Bozdağ, geleceğin ne getireceğini bilmenin mümkün olmadığını belirterek, "Belki de vakti gelince TBMM seçimlerin yenilenmesi kararı alarak, Cumhurbaşkanımıza yeniden adaylık yolunu açabilir" dedi ve ekledi: "Yarın ola, hayr ola. Görelim Mevla neyler, neylerse güzel eyler."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7. TÜGVA Gençlik Buluşması'nda yaptığı konuşmada, 31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimleri kendi siyasi kariyeri için bir "final" olarak nitelendirmiş ve sonrasında gelecek nesillere bir emanetin devredileceğini ifade etmişti. Bu açıklamalar, Türkiye'nin siyasi gündemine yeni bir boyut kazandırarak, erken seçim ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığı ile ilgili spekülasyonlara yol açtı.

Bekir Bozdağ’ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:

“Bu seçim, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi son seçimidir.

Zira Anayasaya göre, “Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.”

Ancak yine Anayasa’ya göre, “Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.”(Anayasa,116/3)

Anayasa’nın bu hükmüne göre TBMM tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü defa Cumhurbaşkanı Adayı olması anayasal hakkıdır.

Yarınlar ne getirir, bilinmez. Belki de vakti gelince TBMM seçimlerin yenilenmesi kararı alarak, Cumhurbaşkanımıza yeniden adaylık yolunu açabilir. Yarın ola, hayr ola.

Görelim Mevla neyler, neylerse güzel eyler.”

Kaynak : PHA