1948 yılında Türkiye’nin ilk ampul fabrikasını kurarak ülkedeki faaliyetlerine başlayan GE Türkiye, o tarihten bu yana enerji ve havacılık alanlarında Türkiye’nin yerelleşme, üretim, nitelikli istihdam ve ihracat gücünü ileri taşımaya devam ediyor.  Türkiye’de 75. yılını kutlayan GE, Habitat Derneği iş birliğiyle, 2700’ü deprem bölgesinde olmak üzere toplamda 7-14 yaş grubundaki 7500 öğrenciye 6 ay süreyle fen, matematik, mühendislik ve teknoloji (STEM) eğitimi verecek. Eğitim dönemini tamamlayan öğrenciler sertifika almaya hak kazanacak.   Türkiye’deki güçlü iş ortaklıkları, 2,000’in üzerinde çalışanı ve iki üretim tesisiyle ülke ekonomisine önemli katkı sunan GE Türkiye, STEM eğitimleri ve kadın iş gücünü destekleyen Kadın Çalışan Ağıyla, Türkiye’nin sosyal alanlarda da güçlenmesine destek oluyor.

 

GE, Türkiye’deki 75. yılında ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünde, anlamlı bir eğitim projesi başlatıyor. GE Türkiye’nin, 75’inci yıl dönümüne özel olarak, Habitat Derneği ile hayata geçireceği projeyle, 2700’ü deprem bölgesinde yaşayan, 7-14 yaş aralığındaki toplam 7500 öğrenciye STEM alanında çeşitli eğitimler verilecek. Öğrencilerin STEM alanlarını tanıması amacıyla dünyadaki gelişmelere uygun “teknoloji ve tasarım eğitimi” içeriklerinin dahil edildiği projeye, GE Türkiye’den gönüllüler de katkıda bulunacak. Öğrencilerle bir araya gelecek olan GE gönüllüleri, oluşturulan teknoloji ve bilim atölyelerinde eğitim verecek ve tecrübelerini aktaracak. Proje, depremden etkilenen Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’da eş zamanlı gerçekleşecek. Bu dört ilde yüz yüze gerçekleşecek eğitimlerin yanı sıra online eğitimlerle 81 ili kapsayacak projenin 6 ay sürmesi planlanıyor. Eğitim planında, yenilenebilir enerji kaynakları ve kullanım alanları, tasarım odaklı düşünme, sürdürülebilir şehir örnekleri gibi STEM alanlarını destekleyen dersler ile Tinkercad ve Elektrik devresiyle ''İyi Yaşam Alanları'' atölyeleri yer alacak. 

 

Türkiye’nin ilk ampul fabrikasıyla başlayan ilham dolu yolculuk

Thomas Edison’ın bıraktığı yenilikçi yaklaşım mirasına 131 yıldır sahip çıkan GE, 1948 yılında ortağı olduğu fabrikayla Türkiye’nin ilk yerli ampul üretimini gerçekleştirerek ülkenin gaz lambasından elektrik ampulüne geçişine yardımcı oldu; attığı yenilikçi adımlarla ülkemizdeki diğer sektörlerin gelişimine ve yeni yatırımcıların faaliyetlerine ön ayak oldu. Bugün GE Türkiye, havacılığın geleceği ve ülkedeki enerjinin dönüşümü için sağladığı yüksek seviyede teknolojilerin ve global deneyiminin yanında, öğrencilerin STEM alanlarında farkındalıklarını artıran ve kadınların iş yaşamındaki varlığını güçlendiren çalışmalara imza atarken; aynı zamanda aydınlık bir gelecek için Türkiye’deki nitelikli iş gücünün çeşitliliğini ve gelişimini desteklemeye devam ediyor. 

 

Enerji dönüşümünde güçlü ortak

Kurduğu güçlü iş ortaklıkları, 2000’in üzerinde çalışanı, 5 şehirdeki ofisleri ve 2 üretim tesisiyle ülke ekonomisine katkıda bulunan GE Türkiye, enerji dönüşümünde ülkenin güçlü ortağı olmayı sürdürüyor. Türkiye’deki yaklaşık 11 GW rüzgar enerjisi kapasitesinin 2,48GW’lık kısmını 50 rüzgar santralindeki 771 adet GE rüzgar türbini sağlıyor. Izmir, Bergama’da bulunan LM Wind Power fabrikası, 700 çalışanı ile Türkiye’nin yerel üretim hedefini desteklerken, hem ülke için üretiyor hem de 5 kıtaya ihracat gerçekleştiriyor. GE’nin gaz türbinleri, Türkiye'deki toplam kurulu doğal gaz türbinlerinin yaklaşık üçte birini oluştururken ülkedeki güç iletiminin %60’ı GE Grid Solutions güç transformatörleri ile gerçekleşiyor. Gebze’de bulunan güç transformatörü çözümleriyle faaliyet gösteren GE tesisi, üretiminin %90’ını ihraç ediyor. GE, Güneş enerjisinde ise Türkiye’deki 1,3 GW'lık güneş enerjisi projelerine katkıda bulunacak yeni projeler gerçekleştiriyor. Yakın zaman önce bu kapsamda Niğde’de 130 MWp, 100 Mwac kapasiteli güneş enerjisi santrali için Ecogreen Energy ile yeni bir proje başlatıldı.Yeni anlaşmalar çerçevesinde GE, Türkiye’nin 2017-27 yılları arasında ulaşmayı hedeflediği 10 GW’lık güneş enerjisi kapasitesine önemli katkılar sunmaya devam edecek. 

 

GE’nin TEI ortaklığı ve Türkiye Teknoloji Merkezi, havacılığın geleceğine katkıda bulunuyor

Türkiye'deki ilk yatırımını 1985 yılında Eskişehir'deki TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) ile ortak girişim yoluyla hayata geçirerek Türkiye’nin havacılıktaki kabiliyetlerini artıran GE Aerospace, bugün 50'den fazla motor grubu için 1.500'den fazla farklı tipte yüksek teknoloji motor parçası üretiyor. Yine GE Aerospace’in bir iş alanı olan GE Marine ve TEI geçtiğimiz haftalarda yeni bir anlaşma imzaladı. Yeni anlaşmayla TEI, GE’nin LM2500 deniz gaz türbinlerinin bakımı, onarımı ve revizyonunda yetkili ülke içi hizmet sağlayıcısı haline geliyor. 

GE Aerospace'in Gebze'de bulunan ve 21 yıldır faaliyet gösteren Türkiye Teknoloji Merkezi'nde ise, AR-GE, tasarım, üretim ve uçak motoru yazılımı çözümleri üzerine 450 Türk mühendis çalışıyor. Bugüne kadar 3.5 milyon saatin üzerinde mühendislik hizmeti üreten merkez, yazılım, AR-GE ve tasarım çalışmalarıyla, Türkiye’nin dünyadaki rekabetçi gücünü artırıyor. 

En yeni teknolojileri geliştirilmenin yanında yerel yeteneklere ve iş gücüne de yatırım yapan GE Türkiye, gençlerin ve özellikle çalışma hayatında sayıca az varlık gösteren kadınların teknik rollerde temsilini artıran girişimlere öncülük ediyor. GE, Kadın Çalışan Ağı altında, finans, liderlik, sunum becerileri ve kariyer gelişimi gibi birçok eğitim ve destek programı yürütüyor; her yıl seminer ve etkinlikler düzenliyor. Son olarak,  Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği iş birliğiyle gerçekleşen “Gelecek Yüzümüz” adlı STEM etkinliği ve sürdürülebilir havacılık inovasyon yarışması ile yarışmanın kazananları GE Kadın Çalışan Ağı’nın aktif olarak yürüttüğü “Kariyerime İlk Adım” programına katılmaya hak kazandı. 

 

GE Türkiye Hakkında:

İşleyen bir dünya için güçlüklere meydan okuyan GE (NYSE:GE), 130 yılı aşkın bir süredir endüstrinin geleceğini şekillendiriyor. Kendini işine adamış ekibi, lider teknolojisi, küresel erişim gücü ve yetkinlikleriyle GE, daha güvenli, verimli ve güvenilir bir dünyaya katkıda bulunuyor. Çeşitliliği benimseyen ve adanmış bir şekilde en üst seviyede işler başaran GE çalışanları, GE'nin misyonunu yerine getirmeye ve müşterilerine hizmet sunmaya odaklanmıştır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı