Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği Lavanta Şenliği’ne Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ev sahipliğinde CHP Muğla İl Başkanı Hüseyin Erol, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, üretim kooperatifleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yerkesik Tarımsal Kalkınma Koop.Başkanı Feyzullah Ören; “Büyükşehir’in destekleri ile hem lavanta hem de lavantadan sabun, şampuan yapıyoruz”

Lavanta Şenliği’nde konuşan Yerkesik Yeniköy Muhtarı Nevike Kızıltoprak mor renkli lavantalarla mahallelerinin hem güzelleştiğini hem ürettim yapıldığını söylerken lavanta üretimini başlatan, teşvik eden Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür etti. Yerkesik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Feyzullah Ören’de şenlikte yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Lavanta hasat zamanındayız hepimiz tarladan geldik. Başkanımızın çok önemli katkılarını gördük. 2 yıldır ürettiğimiz ürünlerimizi Büyükşehir Belediye’mizin destekleriyle işlemeye başladık ve yeni ürünler elde etmeye başladık. Lavantadan sabun, şampuan, kolonya gibi ürünler elde ediyoruz. Bizlerden desteklerini esirgemeyen Büyükşehir belediyesine teşekkür ediyorum.” dedi.

Muğla Tarım Güçbirliği İşletme Kooperatifi Fatih Öztürk; “Alternatif ürünler ve güçbirliği ile Muğla tarımda daha fazla söz sahibi olacak”

Muğla Tarım Güçbirliği İşletme Kooperatifi Fatih Öztürk lavanta şenliğinde yaptığı konuşmada alternatif ürünlerle katma değeri yüksek ürünler üretildiğini, kooperatiflerle güç birliği sayesinde Muğla’nın tarımda daha fazla söz sahibi olduğunu belirtti.

Bahattin Gümüş; “Büyükşehir’in tarıma destekleri ile köylerimiz üretiyor.”

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş Lavanta Şenliği’nde yaptığı konuşmada; “Muğlamız turizm tarım ve kültür kenti olarak bilinir ve Menteşe tarım kentidir. Ancak son yıllardaki tarım politikaları nedeniyle kırsaldan göç çoğaldı. Büyükşehir belediyemizin destekleri ile artık köylerde üretim devam edilyor. Kooperatiflerle yapılan iş birliği çok önemli. Buranın canlandığını görmek bizleri çok mutlu ediyor.” dedi.
 

Başkan Gürün; “Muğla tarımda kadınları, kooperatifleri ile birleşerek üretiyor ve kalkınıyor”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün tarımda kalkınmaya büyük önem verdiklerini, üreticiye destek, kooperatiflerle güç birliği ve markalaşma yolunda sağlam adımlar attıklarını belirtti. Lavanta Şenliği’nde konuşan Başkan Gürün sözlerine şöyle devam etti; “Üretimde kadınların başrolde olduğu projeler hayata geçiriyor, kadın kooperatifleri kurdurmaya çalışıyoruz. Çünkü kadın ele değen projelerin, kadın emeği ve fedakarlığı ile ortaya çıkan her çalışmanın başarıya ulaşacağını biliyoruz. Büyükşehir olarak tarımda faaliyet gösterdiğimiz alanların yelpazesi çok geniş. Yerel tohumdan, meyve sebze kurutma tesisine, kıl keçisinden sakız ağacı projesine her alanda varız. Ülkemizde ne yazık ki çiftçiye verilen destekler yeterli değil. Mazot fiyatlarına baktığımızda çiftçinin topraklarını işlemesi neredeyse imkansız hale geldi. Çiftçi şu an tarlasını satmaktan başka bir çare bulamaz hale geldi. Hayvancılıkta da durum aynı. Biz her yaptığımız işte Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerini rehber alıyoruz. Sadece söylem değil eylemde de buna göre hareket ediyoruz. Milli ekonominin temeli tarımdır. Bunun içindir ki tarımda kalkınmaya büyük önem veriyoruz. Burada Muğla’da ayrı bir model uyguluyoruz. Mutlaka üreticilerimizin birleşerek üretmesini teşvik ediyor, Markalaşmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Garantör olarak görev yapıyoruz. Daha geniş alanda tüketim kooperatifleriyle iş birliği yapıp satışını sağlamaya çalışıyoruz.

Bundan sonra hem hayvancılıkta hem de tarımsal ürünlerde büyük bir ekonomik alan yaratıp köyünü terk etmeyen üreten bir Muğla yaratmak istiyoruz. Bu büyük bir hayal ancak başladığımız noktadan şimdiye baktığımızda bunun hızlı olacağını görüyoruz”dedi.