Türkiye’de tüm bölümleriyle akredite edilen ilk ve tek ziraat fakültesi olan Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi, bilimsel ve teknolojik değişimleri yakından takip ederek, yetkin akademik kadrosu ile sektörün taleplerine cevap veren yeni nesil ziraat mühendisleri ve peyzaj mimarları yetiştiriyor.

Türkiye’nin dördüncü, bölgenin ise ilk üniversitesi olarak 1955 yılında kurulan Ege Üniversitesinin aynı yıl eğitime başlayan ilk iki fakültesinden birisi olan EÜ Ziraat Fakültesi,  kuruluşundan bugüne değişen çağın ziraat ve peyzaj bilim disiplinindeki gereksinimlerine uygun olarak Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Peyzaj Mimarlığı, Süt Teknolojisi, Tarım Ekonomisi, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme ve Zootekni bölümleri olmak üzere on bölümle, ülkemiz tarımsal öğretiminin gelişimine bilimsel katkılar sunuyor.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS-2022) yerleştirme sonuçlarına göre Türkiye taban puan sıralamasında altı bölümüyle birinci, üç bölümüyle ise ikinci en yüksek taban puanla öğrenci alan Ziraat Fakültesi, bilimsel gücünü ülke sınırlarının ötesine taşıyarak, eğitim öğretim ve araştırma geliştirme altyapısını Türk Dünyası başta olmak üzere yurt dışından üniversitelerle paylaşıyor.

 

“Ülkemiz  tarımının gelişimine yüksek düzeyde katkı sağlıyoruz”

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinin, dünyada tarım bilimleri alanında 225’inci, Türkiye’de ise ilk sırada bulunduğunu ifade eden Dekan Prof. Dr. Banu Yücel, “Tarımda sürdürülebilir kalkınma amaçlarına öncülük eden fakültelerden birisi olma hedefiyle, köklü ve deneyimli akademik kadrosu, kaliteli ve güncellemeye sürekli açık olan eğitim planı ile hayat boyu öğrenmeyi kendine amaç edinerek ülke tarımının gelişimine yüksek düzeyde katkı sağlayacak donanımlı Ziraat Mühendisleri yetiştiriyoruz” diye konuştu.  

 

“Uluslararasılaşma ağını her geçen gün genişletiyoruz”

Dekan Prof. Dr. Yücel, “Ziraat Fakültemiz öğrenci odaklı yaklaşım konseptini benimseyen üniversitemizle aynı değerler kapsamında, doğa koruma tarım ve tarıma dayalı disiplinlerdeki gelişmenin ana odağının, kaliteli ve nitelikli öğrenci yetiştirmek olduğunu ilke edinmiştir. Güçlü ve deneyimli akademik kadrosu, kaliteli ve güncellemeye sürekli açık olan eğitim planı ile etik değerlerden ödün vermeyen, özgüveni yüksek, takım çalışmasına yatkın, sosyal iletişim becerisi ve sorunları analitik çözme yeteneği gelişmiş, doğal kaynakların korunmasında farkındalık gösteren, değişen teknoloji ve yöntemlere açık ve esnek bakış açısına sahip, hayat boyu öğrenmeyi kendine amaç edinerek doğanın sürdürülebilir korunmasına ve ülke tarımının gelişimine yüksek düzeyde katkı sağlayacak donanımlı ziraat mühendisleri ve peyzaj mimarlarını yetiştirmek fakültemizin temel hedefidir. Araştırma üniversiteleri arasında yerini alan ve tam akreditasyona sahip üniversitemizle eşgüdümlü olarak fakültemiz,  ülkemizde tüm bölümleriyle akredite edilen ilk ve tek ziraat fakültesi olmuştur. Fakültemiz mesleki eğitimin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleriyle öğrencilerimizin, topluma faydalı bir birey olmasına katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda öğrencilerimize araştırmacılarla birlikte ulusal ve uluslararası ölçekte desteklenen projelerde yer alma imkanı da tanınmaktadır. Son yıllarda uluslararasılaşma faaliyetlerinde ivme kazanan fakültenin Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi ve Taşkent Devlet Tarım Üniversitesi (Özbekistan) ile lisans düzeyinde, Cartegana Üniversitesi (İspanya) ile de lisansüstü düzeyde çift diploma programı bulunmaktadır. Fakültemiz ikili işbirlikleri kapsamında toplam 52 anlaşmayla geniş bir Erasmus+, Türk Devletlerini kapsayan Orhun değişim programı ve ikili işbirliği protokolleri kapsamında (MoU) yurtdışı deneyimi sunmaktadır. Lisans ve lisansüstü düzeyde çift diploma programları ve yurt dışından farklı ülkelerden gelen öğrencilerle uluslararası görünürlüğünü artıran fakültemiz bilim ihraç eden ve Ege Üniversitesi marka değerini arttıran akademik bir kurum haline gelmiştir.  Bununla birlikte üniversitemizin geniş imkânlarıyla sosyal aktiviteler için birçok tesis ve öğrenci topluluğu bulunmaktadır. Fakültemiz öğrencilerinden oluşan Tarım Topluluğu ve Spor Topluluğu adı altında iki ayrı topluluğumuz mevcuttur” diye konuştu. 

 

“Uygulama eğitimlerine ayrı bir önem veriyoruz”

Ülke ve bölge tarımının modernleşmesi misyonu ile hareket eden ve tarımın her dalında araştırma, teknoloji ve hizmet üreten EÜ Ziraat Fakültesinde, öğrenciler uygulama eğitimlerini,  danışman hocalarının koordinasyonunda, Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliği ile Mordoğan Araştırma, Uygulama ve Deneme İstasyonu’nda görüyor.

 

“Pek çok alana yönelik hizmet üretiyoruz”

EÜ Ziraat Fakültesi eğitim-öğretim, araştırma ve yayın faaliyetlerinin dışında, sahip olduğu alanlar ve tesislerde bitkisel ve hayvansal üretim yapmakta, işlenmiş ürünler üretmekte ve elde edilen ürünleri mevcut satış yerleri aracılığıyla tüketicinin kullanımına sunuyor. Fakültede ayrıca, peyzaj projelerinin hazırlanması, zirai hastalıkların tanı ve teşhisinin yapılması, tarımsal ilaç firmaları için ruhsata esas ilaç denemelerinin gerçekleştirilmesi, tarım makinalarının test edilmesi, toprak, su, gübre, yem analizleri ve bunlara dayalı bitkisel ve hayvansal üretimin sürdürülebilir olarak geliştirilmesi için öneriler yapılması, EGESEM üzerinden sertifikalı meslek içi eğitim kursları ve seminerler düzenlenmesi faaliyetleri yürütülüyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı