Bugüne kadar daha çok turistik değerleriyle ön plana çıkan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) son yıllarda başta Türkiye olmak üzere dünyanın dört bir köşesinden öğrencilerin gözdesi olmaya başladı.  42 yılda anaokulundan liseye 4.5 milyonu aşkın gencin eğitim gördüğü Final Eğitim Kurumları’nın 2015 yılında açtığı Uluslararası Final Üniversitesi (UFÜ) de KKTC’de öğrenim görmek isteyen gençlerden büyük ilgi görüyor. 

Turizm adası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Akdeniz iklimi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra, büyük uluslararası kuruluşların yatırımlarıyla bölgede bir eğitim merkezi haline geliyor. Hem uluslararası eğitim almak hem de memleketlerinden çok da uzaklaşmak istemeyen gençler KKTC üniversitelerini tercih ediyor. Son dört yıldır 10 bin civarında seyreden toplam Kıbrıs kontenjanı diğer ülke kontenjanlarındaki azalmanın aksine bu sene 12 bine ulaştı.

KKTC’ye artan bu ilginin sebeplerini ve gençleri nasıl bir yaşamın beklediğini Doç. Görkem İldaş’ın hazırlayıp sunduğu Yolun Başındayken programına katılan Final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel anlattı. 42 yıldır anaokulundan liseye 4.5 milyondan fazla öğrencinin eğitim gördüğü Final Eğitim Kurumları’nın 2015 yılında DMG-Akgünler Grubu işbirliği ile KKTC’de Uluslararası Final Üniversitesi’ni kurduğunu söyleyen Taşel, kurs ve okullardan sonra kısa sürede dünya çapında bir üniversite yaratma yolunda olmanın gururunu yaşıyor. Taşel, gençlerin neden KKTC’de eğitim görmeyi tercih ettiklerini şöyle anlatıyor:

“En önemli sebeplerden biri bütçe… Kıbrıs’a Türkiye'den gelen öğrenciler ücretlerini TL ile ödüyor. Artışları da Türkiye'deki gibi enflasyon üzerinden gerçekleşiyor. Dolayısıyla öğrenci harcının dövizle hiçbir alakası yok. Türkiye'deki ekonomik gerçekler dikkate alınarak yıllık artışlar gerçekleşiyor. Eğitim ücreti şu anda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Türkiye'den çok çok düşük düzeyde. Kıbrıs’ta 100 bin öğrenci var. Bunun yaklaşık 40 - 45 bini Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti öğrencilerinden oluşuyor. Geri kalan daha büyük bölümü yani yüzde 55 - 60’ı da diğer 110 ülkeden gelen öğrenciden oluşuyor. Onlar dövizle ödeme yapıyorlar.”

KKTC’DE YAŞAM DAHA UCUZ

“Yaşam olarak da büyük kentlere göre daha ucuz, küçük kentlere göre biraz daha pahalı kalır. İstanbul'daki ev kiraları ile karşılaştırdığınızda Girne’de, Lefkoşa'daki ev kiraları daha düşüktür. Öğrenci iki kişi kaldığında 5.000-6.000 liraya kalabilir evde. Yurt imkanı da oldukça fazla. Adada KYK yurtları da var. Ancak daha çok özel yurtlar var ve bu yurtların ücretleri de mesela İstanbul'la kıyasladığınızda neredeyse yarı yarıya diyebilirim.” 

BURS OLANAKLARI YÜKSEK

Final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel özellikle burs olanaklarının fazla olması nedeniyle de öğrencilerin KKTC’yi tercih ettiğini belirtiyor:

“Türkiye'deki vakıf üniversitelerinin de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki üniversitelerinde yüzde 15 oranında yüzde 100 burslu öğrenci okutma mecburiyeti var. Dolayısıyla her okulun en az yüzde 15 tam burslu öğrenci okuttuğunu söyleyebiliriz. Hatta bazı üniversiteler bu oranı daha da arttırarak yüzde 20’ye çıkarıyor. Mesela bizim öyle bölümlerimiz var ki diyelim 20 kişi alıyorsa 10 kişi tam burslu, 10 kişi yüzde 50 burslu. Dolayısıyla burs imkanı oldukça yüksek, hatta yüzde 50 burslu bölümlerini de dikkate alırsak neredeyse orayı kazanan öğrencinin yüzde 90’ı ya yarı burslu ya tam burslu okumuş oluyor. Burs imkanı kuzey Kıbrıs'ta sadece bizim üniversitemizde değil, bütün üniversitelerde oldukça yüksek düzeyde diyebilirim.” 

İNGİLİZCE AVANTAJI

Uluslararası Final Üniversitesi'nde eğitim dilinin bölümlere göre değiştiğini belirten Taşel, “Hem Türkçe bölümlerimiz var hem de İngilizce öğretim yapan bölümlerimiz var. Türkiye'ye yönelik çalışma yapan bölümler daha çok Türkçe, diğerleri de İngilizce. Mühendisliklerin tamamı, İktisadi İdari Bilimlerin tamamı İngilizce öğretim yapıyor. İngilizce ağırlığı çok fazla ve Türkçe bölümleri okuyanların da İngilizceyi öğrenme ihtimali çok daha yüksek. Çünkü kampusun içerisinde çok farklı dillerde insanlar var ve bunlar genelde İngilizce konuşuyor.” diyor. Taşel, Türkiye’deki bazı bölümlere baraj uygulamasının KKTC için de geçerliği olduğuna dikkat çekiyor:

“Bu konuda bazen çok yanlış değerlendirmeler yapılıyor. Sanki Kıbrıs'taki üniversite daha düşük, daha kalitesiz öğrenci alıyormuş gibi… Türkiye'deki barajlar neyse, orada da aynı barajlar var. Belki bazı üniversitelere göre biraz daha düşük puan olabilir ama Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde olup buradan daha yüksek puanda kalan vakıf üniversitelerinden çok sayıda bölüm var. Bizde var mesela.” 

ÇİFT DİPLOMA ŞANSI

Kıbrıs'ta yerleşik akademisyen sayısının yüzde 70 - 80 oranına ulaştığını, Türkiye’den de karşılıklı akademisyenlerin gidip geldiğini söyleyen İbrahim Taşel, uluslararası işbirliklerinin öğrencilere çift diploma olanağı sunduğunu belirtiyor:

“Daha çok İngiltere, İrlanda ve İskoçya'daki partner üniversitelerle çift diploma programı uyguluyoruz. Üç yıl Kıbrıs'ta bir yıl İngiltere'de okuyarak hem İngiltere diploması hem Kıbrıs'tan bizim okulumuzun diplomasını alabiliyor. Okulumuz YÖK onaylı olduğu için diplomaları da dünyanın her yerinde geçerli. Çift anadal ve yandal olanaklarımız da YÖK'ün kuralları çerçevesinde mevcut.”

KKTC HUZURLU VE GÜVENLİ

İbrahim Taşel Kıbrıs’ı hem çok kültürlülük hem de güven açısından tam bir öğrenci adası olarak tanımlıyor:

“Kıbrıs güvenli bir yer. Çok fazla polisiye vakaya rastlamazsınız. Yurtlar çok disiplinli ve düzenli bir şekilde takip edilir. Bunun dışında Kıbrıs'ta öğrencinin vakit geçireceği, çok sayıda sosyal mekan, kafeterya vardır. Kıbrıs'ta bir öğrencinin kötü bir alışkanlık kazanması aslında hiç de söz konusu değildir. Büyük kentlerin karmaşasına göre orası çok dingin gelir öğrenciye, sakin gelir, doğayla iç içe gelir. Hatta başlangıçta biraz fazla sakin gelir ama okulu bitirdikten sonra her tatilini Kıbrıs'ta geçirmeye başlar. Kıbrıs alışkanlık yapar.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı