BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksi hafta başından beri satış ağırlıklı seyir izlerken, dün tepki alımları dikkat çekti. BİST100 endeksine dahil paylar arasında THYAO, KCHOL, ASELS ve TCELL, BRSAN payları dün endeksi en çok yukarı taşıyan hisselerin başında yer alırken, TUPRS, GUBRF, ISGYO, SKBNK, SISE payları ise endeksi en çok baskılayan taşıyan hisseler oldu.

Yurt içine yansıyan gelişmelerde Jeopolitik riskler devam ederken,  Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi , Mart 2021'den bu yana ilk kez 280 baz puana kadar geriledi. Son günlerde piyasalardaki bozulmaya çok rasyonel bir gerekçe bulamamakla birlikle yatırımcıların kredi pozisyonlarının ayarlanması ve faiz oranlarındaki yüksek seyir Pay piyasası tarafında baskı oluştururken yabancı yatırımcılar hisse senetleri tarafındaki alımlarını 8. haftaya taşımış oldu.

TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 22 Aralık itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 2,1 milyar dolar artışla 97,5 milyar dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 15 Aralık'ta 95,4 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu. Söz konusu dönemde altın rezervleri de 767 milyon dolar artarak 47,1 milyar dolardan 47,8 milyar dolara çıktı. Ayrıca yabancılar, geçtiğimiz hafta 139,9 milyon dolarlık hisse, 33,9 milyon dolarlık DİBS aldı. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçtiğimiz hafta 1 milyar dolar artışla 177,2 milyar dolara yükseldi. Yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırılmış döviz mevduatı gerçek kişilerde 180 milyon dolar, tüzellerde 229 milyon dolar arttı. Dün TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özeti yayınlandı, "Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın birikimli ve gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edecektir." ifadesine yer verildi. TCMB'nin 21 Aralık 2023 tarihli PPK toplantı özetinde, Kurul'un, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlattığına vurgu yapılarak "Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir." denildi.

Kaynak İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı