Yıllık merkezi kırsal çalışma konferansı 19-20 Aralık günlerinde Beijing’de düzenlendi. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping toplantıda “kapsamlı tarım konsepti” ve “kapsamlı gıda konsepti”ni ortaya koydu.

Çin, büyük bir tarım ülkesidir. Tarımsal işlerle uğraşan 700 milyon nüfus ülkenin toplam nüfusunun yüzde 50,1’ini oluşturuyor. Tarım, kırsal bölgeler ve köylü işlerine ilişkin kırsal sorunlar, Çin’in ekonomik kalkınması, sosyal istikrarı ve milli refahını ilgilendiriyor. Bu nedenle kırsal sorunların çözülmesi, hem ÇKP hem ülke için büyük önem taşıyor.

Yıllık merkezi kırsal çalışma konferansında Xi Jinping, tarım, ormancılık, hayvancılık ve balıkçılığa aynı derecede önem verilmesini ve çeşitlendirilmiş gıda tedarik sisteminin oluşturulmasını öngören “kapsamlı tarım konsepti” ve “kapsamlı gıda konsepti”ni ortaya koydu. 

Geleneksel tarımla karşılaştırıldığında, “kapsamlı tarım”, modern bilim ve teknoloji ile modern endüstrinin sağladığı üretim araçları ve bilimsel yönetim yöntemlerinin geniş boyutta uygulanmasıyla gerçekleşen modern tarım demektir.

"Kapsamlı gıda konsepti” ise, ekili arazi, otlak, orman ve deniz dahil çeşitli yollarla gıda kaynaklarını geliştirmeyi öngören bir konsepttir. Bu da Çin’in tarım alanında yürütülen arz yönlü yapısal reformun önemli içeriklerinden biridir.

Aynı zamanda, “kapsamlı gıda konsepti”nin temelini tahıl oluşturuyor. Büyük nüfusa sahip bir ülkenin iktidar partisi olan ÇKP, daima tahıl üretimi ve tarımsal ürünler tedarikine öncelik vermektedir. Toplantıda soya fasulyesi ve yağlı tohum üretim kapasitesinin güçlendirilmesi, dana eti, koyun eti ve süt ürünleri üretiminin genişletilmesi ve balıkçılığın gelişim niteliğinin artırılması gibi konular üzerinde yapılan düzenlemeler, bu konseptin somut yansımasıdır.

Hibya Haber Ajansı